Mâinile protetice existente trebuie să se bazeze pe semnale electrice slabe pentru a ști când să activeze motoarele. Electrozii implantabili care fac contact cu nervii tind să formeze țesut cicatricial care ajunge să strice fidelitatea semnalului și interfețele creier-computer sunt pur și simplu prea invazive pentru majoritatea aplicațiilor.
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au venit cu o modalitate de a spori semnificativ puterea semnalelor nervoase, astfel încât atunci când sunt prinși pe piele, aceștia sunt suficient de puternici pentru a permite utilizatorilor să le controleze intuitiv.
Oamenii care folosesc în prezent brațe protetice motorizate trebuie să „învețe” cum să utilizeze dispozitivele, în așa fel încât acestea să facă ceea ce utilizatorul dorește. Acest lucru poate fi incomod și o provocare pentru mulți, în timp ce calitatea mișcărilor nu este foarte precisă. Noua abordare permite utilizatorilor să înceapă să folosească brațele robotizate imediat după ce au fost echipate.
Echipa din Michigan a fost capabilă să manipuleze terminațiile nervoase, să despartă pachetele de nervi și apoi să implanteze grefe musculare pentru a servi ca amplificatoare de semnal.

Semnalele captate sunt procesate folosind algoritmi machine-learning, iar acest lucru permite un control nativ al brațelor robotizate fără nicio perioadă de învățare.
