Sutură realizată robotic

În chirurgie, o mare parte din practica reală a intervenției chirurgicale implică sarcini simple, de rutină, care sunt efectuate la aproape fiecare pacient. Sutura este una dintre aceste sarcini și o echipă de cercetători de la Universitatea Berkley din California și Intel consideră că este posibil să înveți un robot să realizeze suturi, învățând-ul din videoclipuri realizate de chirurgi reali. Acest lucru poate permite chirurgilor să se concentreze asupra sarcinilor de bază, lăsând roboții să facă munca monotonă.

Echipa a dezvoltat un sistem, numit Motion2Vec, care a urmărit și analizat multe videoclipuri de chirurgie disponibile publicului și a folosit aceste cunoștințe pentru a învăța un robot chirurgical da Vinci să aplice suturi pe incizii.

Echipa s-a bazat pe un set de tehnici moderne de calcul, inclusiv rețele neuronale și rețele siameze, aceasta din urmă fiind o modalitate de a compara și grupa imagini similare, pentru a oferi o modalitate de a învăța roboții, sarcini pe care doar oamenii le pot efectua în prezent.

Sursa: DrTech.ro

Motion2Vec: Semi-Supervised Representation Learning from Surgical Videos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s