Electroencefalografia (EEG) este utilizată pe scară largă pentru a studia activitatea creierului, dar electrozii care sunt de obicei folosiți pentru a înregistra undele cerebrale de pe scalp fac imposibil de utilizat EEG-ul pentru perioade îndelungate de timp. De obicei, această acțiune necesită aplicarea unui gel, dar acum, cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Graz din Austria au dezvoltat electrozi ultra-subțiri, care pot fi fabricați cu ajutorul imprimantelor și utilizați pentru perioade lungi de timp.

Electrozii seamănă cu tatuajele, deoarece sunt confecționați folosind un înveliș polimeric conductiv pe hârtia de tatuaj convențională. „Undele cerebrale sunt în intervalul de frecvență joasă, iar semnalele EEG au o amplitudine foarte mică.”, a spus Laura Ferrari, unul dintre cercetătorii din spatele noilor electrozi.
Folosind noii electrozi, cercetătorii au comparat fidelitatea semnalului cu cea de la electrozii convenționali, găsind aproape o unanimitate între înregistrări. Cu toate acestea, diferența de preț între electrozii convenționali și acești electrozi tipăriți este frapantă. Ușurința si capacitatea de a-i folosi pe perioade lungi de timp este de asemenea impresionantă.

În plus, noii electrozi sunt siguri de utilizat alături de magneto-encefalografie (MEG), deoarece doar electrozii EEG uzi au fost compatibili cu MEG până în prezent, pe o perioadă scurtă de timp.
Sursa: MedGadget.com