Dispozitiv pentru detectarea tumorilor de sân

Degetele noastre sunt dispozitive biomecanice incredibil de sensibile. Acestea sunt folosite în mod regulat de către medici pentru a simți tumorile în timpul operațiilor de biopsie sau excizie.

Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Vest au lucrat la un dispozitiv care sporește dexteritatea degetelor chirurgilor, astfel încât să poată discerne mai bine țesutul sănătos față de cel canceros. Echipa a construit o sondă de micro-elastografie cantitativă (QME) care se bazează pe tomografia de coerență optică pentru a detecta modul în care țesutul cedează sub stres. Dispozitivul dispune de un cablu din fibră optică al cărui vârf este plasat pe deget și care emite lumină înspre țesut. Pe măsură ce dispozitivul este apăsat pe țesut, acesta măsoară schimbarea modului în care lumina se dispersează.

fingertip-probe-side

Utilizatorul apasă pur și simplu pielea și aparatul oferă o măsură rapidă a elasticității țesutului respectiv. Precizia trebuia să fie foarte bună, deoarece mișcările ușoare ale utilizatorului au un impact semnificativ asupra citirilor. Un algoritm special a fost conceput pentru a face față acestei complicații.

„Noua sondă își propune să îmbunătățească simțul subiectiv al atingerii chirurgului prin imagistica cuantificată și de înaltă rezoluție a rigidității țesutului”, a declarat Rowan W. Sanderson, primul autor al lucrării.

Dispozitivul a obținut o precizie de aproape 90% în unele teste, iar cercetătorii lucrează acum la îmbunătățirea acestui număr. De asemenea, aceștia dezvoltă o mănușă cu senzor încorporat, astfel încât să poată fi utilizat ca un produs chirurgical convenabil, ușor de utilizat.

skin-sensor-for-breast-cancer

Sursa: MedGagdet.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s