Imprimantă cu biocerneală pentru vindecarea rănilor

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au dezvoltat o imprimantă 3D portabilă care poate depune un biocerneală încărcată cu celule stem pe răni, cum ar fi arsuri, pentru a accelera vindecarea țesuturilor. Dispozitivul acționează ca o rolă de vopsea și clinicienii l-ar putea folosi pentru a depune biomaterial în straturi uniforme pe o suprafață a plăgii. Cercetătorii speră că tehnologia aceasta ar putea ajuta la vindecarea arsurilor mari pentru care este dificil să folosești grefe de piele.

skin-printer-up-close

În prezent, grefele de piele sunt folosite pentru a înlocui țesutul pierdut în arsuri. Cu toate acestea, pentru arsurile mari care acoperă o mare parte a corpului, găsirea de piele suficient de sănătoasă pentru acoperirea țesutului rănit poate fi o provocare. „Cu arsuri mari, nu ai suficientă piele sănătoasă disponibilă, ceea ce ar putea duce la decesele pacienților”, a declarat Marc Jeschke, cercetător implicat în proiect.

Dispozitivul este format dintr-un cap de imprimare microfluidic, pemtru o singură utilizare, care ajută la păstrarea sterilității procesului. În vârful imprimantei, o rolă depune biomaterialul imprimat pe suprafața plăgii. Biocerneala depusă se așază pe rană în două minute, ajutând la menținerea ei în loc.

Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s