Antibioticele sunt instrumentul predominant în lupta împotriva infecțiilor bacteriene, dar bacteriofagele ar putea fi mult mai eficiente. Bacteriofagii sunt viruși care atacă bacteriile și, deoarece evită rănirea celulelor umane, sunt un instrument terapeutic promițător, dacă sunt utilizate corect. Mai mult, ele pot fi utilizate alături de antibiotice, deoarece cele două nu se afectează reciproc.
La Universitatea McMaster din Canada, cercetătorii au dezvoltat un hidrogel încărcat cu o cantitate enormă de viruși bacteriofagi care pot copleși orice apărare bacteriană. Deoarece hidrogelul are o concentrație atât de mare de bacteriofagi, aceștia sfârșesc prin a se uni pentru a crea un material de auto-vindecare care se reasamblează după ce a fost tăiat.
Un milimetru de gel conține peste 300 de trilioane de virusuri bacteriofagi, iar dacă acestea sunt făcute pentru a viza infecții bacteriene specifice, sau chiar cancerul prin modificarea ADN-ului, gelul poate avea efecte terapeutice impresionante.