Bandă chirurgicală pentru închiderea rapidă a țesuturilor

Cercetătorii de la MIT au dezvoltat o bandă adezivă care poate etanșa rapid rănile și poate lega țesuturile între ele, având capabilitatea de a lega și dispozitivele medicale implantabile de un loc țintă. Cercetătorii speră că banda chirurgicală ar putea înlocui suturile chirurgicale, care au o varietate de limitări.

„Există peste 230 de milioane de intervenții chirurgicale majore în întreaga lume pe an și multe dintre ele necesită suturi pentru a închide rana, ceea ce poate provoca stres asupra țesuturilor și poate provoca infecții, durere și cicatrici”, a spus Xuanhe Zhao, unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

Lipirea a două suprafețe de țesut umed este dificilă, deoarece suturile nu sunt întotdeauna potrivite, în special pentru țesuturile moi și fragile, cum ar fi plămânii. Chirurgii utilizează în prezent lipici chirurgical, dar acesta poate dura uneori câteva minute pentru a adera și se poate răspândi sau picura pe țesuturile unde nu este nevoie.

Cercetătorii s-au inspirat din materialele lipicioase pe care păianjenii le folosesc pentru a prinde insectele. Astfel de materiale sunt lipicioase chiar și în condiții umede, din cauza prezenței polizaharidelor, care îndepărtează rapid umiditatea de pe suprafață, uscând o bucată mică din ea și permițând lipiciului să adere.

Noua bandă se bazează pe acid poliacrilic, care absoarbe apa de pe o suprafață de țesut și formează o legătură temporară. După aceea, compușii numiți esteri NHS formează legături mult mai puternice cu proteinele tisulare. În mod surprinzător, întregul proces de lipire durează doar cinci secunde.

„Acest lucru oferă un mod mai elegant, mai simplu și mai universal de a introduce un monitor implantabil sau un dispozitiv de administrare a medicamentelor, deoarece putem adera la multe locații diferite, fără a provoca pagube sau complicații secundare la țesuturi”, a spus Hyunwoo Yuk, un alt cercetător implicat în studiu.

surgical-tape

MIT
Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s