Dispozitivele protetice cu motor tind să fie grele și nu interpretează tot timpul nevoile utilizatorilor. Protezele protetice de picior trebuie să permită îndoirea articulațiilor, indiferent dacă individul este așezat, în picioare sau dacă acesta urcă scările. Mai mult decât atât, pentru a se simți natural și a oferi o mișcare fluidă și eficientă, un picior protetic alimentat trebuie să activeze motoarele la fiecare pas.
Cercetătorii de la Universitatea din Utah au realizat o proteză prototip de picior care poate anticipa și răspunde la acțiunile utilizatorilor săi, oferind un mers natural, îmbunătățind echilibrul general și puterea de mers.
Pe lângă giroscop și accelerometre, dispozitivul se bazează pe senzori de forță și cuplu, pentru a ști ce face piciorul în permanență. Un computer de bord evaluează aceste date, folosind algoritmi de inteligență artificială, pentru a identifica ce face persoana cu piciorul și în ce situație se află.
Pe baza acestui lucru, motoarele care alimentează articulațiile gleznei și ale genunchiului sunt activate, pentru a se potrivi cu intențiile utilizatorului și pentru a oferi continuu un echilibru optim.
Piciorul este format în principal din aluminiu și titan, metale ușoare care permit întregului dispozitiv să cântărească aproximativ 2,7 kg. Bateriile mici ajută, de asemenea, la reducerea greutății.