Cercetătorii de la Institutul Politehnic Rensselaer au dezvoltat o nouă metodă de printare 3D a pielii cu vase de sânge încorporate. Această construcție de piele vie este cultivată in vitro și se dezvoltă într-o rețea microvasculară interconectată sub o barieră stratificată a celulelor pielii. În testele efectuate pe cobai de laborator, grefele se conectează cu rețeaua vasculară a animalelor și devin perfuzate în patru săptămâni după transplant.
Grefele artificiale actuale ale pielii pot cădea din cauza lipsei lor de integrare cu celulele gazdă. Una dintre provocările majore pentru această lipsă de integrare a fost absența unui sistem vascular funcțional care să susțină țesutul transplantat.
Noua grefă de piele este realizată prin print 3D, folosind o biocerneală care conține fibroblaste, celule endoteliale, pericite și colagen. Keratinocitele, celulele care formează epiderma pielii, sunt tipărite cu o biocerneală de colagen deasupra dermului. După cultivarea in vitro, grefele de piele au fost transplantate la cobaii de laborator, după care acestea s-au conectat cu vascularizația locală.