Cercetătorii de la Universitatea Duke au dezvoltat și au testat clinic un nou scanner de tomografie în coerență optică (OCT). Eforturile lor au demonstrat, în urma testării a peste 60 de pacienți, faptul că dispozitivul are o calitate a imaginii de 95% din scannerele mai scumpe și de înaltă calitate.
În prezent, scanerele de tomografie în coerență optică (OCT) costă mult și sunt voluminoase și funcționează dificil din punct de vedere tehnic, ceea ce înseamnă că doar centrele mari își pot permite asemenea aparate. Sistemul dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Duke este proiectat să fie mai ieftin datorită unei reproiectări optice și a utilizării componentelor tipărite 3D. În loc de a trimite unde sonore și de a le monitoriza timpul de revenire, aparatul folosește unde de lumină și măsoară o schimbare în faza acelor unde. În esență, sistemul compară undele de lumină care au fost trimise în ochi cu o undă de referință care nu a călătorit prin ochi.
Cercetătorii au demonstrat că, pentru un cost total de aproximativ 5.000 de dolari, au obținut o calitate a imaginii de 94,4% față de sistemele mai costisitoare de înaltă performanță. În plus, ei au demonstrat că imaginile capturate cu dispozitivul sunt utile clinic și ar putea fi folosite pentru a face diagnostice precise.