În ultimii ani s-au înregistrat multe progrese în domeniul interfețelor creier-calculator, o tehnologie care poate oferi persoanelor paralizate capacitatea de a folosi brațele și picioarele robotizate. Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au implantat cu succes două matrici de microelectrozi, pentru fiecare parte a creierului uman, utilizate pentru a controla două brațe robotice independente și pentru a oferi senzații tactile.
Echipa a folosit MPL (Modular Prosthetic Limb), un dispozitiv dezvoltat pentru a interfața calculatorul cu persoana cu dizabilități. MPL este cel mai avansat dispozitiv protetic dezvoltat, deoarece dispune de senzori de presiune, de forță și de accelerație și oferă posibilitatea de a controla degetele independent.
„Încercăm să permitem unei persoane cu tetraplegie să utilizeze o interfață neurală directă, pentru a controla simultan două dispozitive de asistență și, în același timp, să simtă senzația de atingere atunci când dispozitivele intră în contact cu obiectele din mediul înconjurător”, a explicat dr. Brock Wester, un investigator principal al cercetării, într-un comunicat de presă Hopkins.
O provocare în realizarea unei interfețe bune între creier și o matrice de electrozi este poziționarea exactă a implanturilor în locațiile potrivite. Echipa Hopkins a dezvoltat o metodă nouă, care este folosită în timpul operației și care creează hărți în timp real ale activității creierului, pentru a localiza locurile optime de implant.