Cercetătorii dezvoltă BioCerneală Inteligentă pentru tipărirea 3D a țesutului viu

Pentru tipărirea țesutului 3D, a organelor și a părților întregi ale corpului, avem nevoie de biocombustibili avansați și funcționali. Aceștia trebuie să reziste la imprimare și trebuie să supraviețuiască în interiorul corpului. La Institutul Fraunhofer pentru Inginerie Interfacială și Biotehnologie și Universitatea din Stuttgart din Germania, cercetătorii lucrează la acest obiectiv și au dezvoltat un număr de biocerneluri lichide care conțin celule vii.

Noile produse sunt fabricate din biopolimeri, incluzând gelatina și acidul hialuronic, un mediu apos și celulele vii care urmează să fie proliferate. Acestea sunt depuse strat cu strat, în secvențe diferite, pentru a crea un hidrogel de forma dorită. Datorită luminii UV, moleculele din interiorul materialului încrucișat creează conexiuni puternice, schimbând fundamental coerența materialului.

Se pot forma atât materiale care seamănă cu cartilajul sau țesutul gras, cât și materiale asemănătoare osului, prin modificarea biomoleculelor folosite și adăugarea unor amestecuri suplimentare de materii minerale.

3d-printing-tissue

Fraunhofer Institute for Interfacial Engineering and Biotechnology
Sursa: MedGadget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s