Organismul uman are un număr de procese fiziologice care lucrează împreună pentru a vindeca rănile pielii. Uneori rănile sunt atât de mari și dificile încât aceste mecanisme de vindecare pur și simplu nu pot accesa țesuturile deteriorate. Cercetatorii de la Institutul Wake Forest pentru Medicină Regenerabilă din Carolina de Nord raportează dezvoltarea unui bioprinter care utilizează celulele pielii proprii ale pacientului pentru a vindeca rănile mai rapid și mai consecvent.
Dispozitivul este încărcat cu fibroblaste dermice și keratinocite epidermale recoltate și crescute din pielea proprie a pacientului. Se efectuează o scanare a plăgii, care oferă o perspectivă tridimensională a zonei care trebuie tratată, iar celulele pielii încărcate în dispozitiv sunt pulverizate peste rană. Dispozitivul utilizează datele colectate de la scanarea anterioară pentru a pulveriza celulele astfel încât să acopere suprafața plăgii în rapoarte corect măsurate, care conduc la o vindecare optimă.
Operatorul trebuie doar să miște dispozitivul, în timp ce capetele de imprimare eliberează celulele vii pentru a cădea cu exactitate pe rană.
Cercetătorii de la Wake Forest susțin faptul că rănile tratate cu bioprinterul au prezentat închidere rapidă a rănilor și reducere a contracției. Aceste țesuturi regenerate au avut o structură dermică și o compoziție similară cu cea a pielii sănătoase, cu o depunere extensivă de colagen, aranjată în fibre mari și organizate.
Sursa: Medgadget.com