Monitorizarea anumitor tipuri de procese din interiorul creierului poate fi destul de ușoară sau extrem de dificilă. EEG-ul oferă o perspectiva a creierului, folosindu-se de o tehnologie relativ simplă, în timp ce măsurarea luminii emise de proteinele luminescente din creier este o provocare.
Cercetătorii de la MIT adaptează tehnologia RMN, cu un mic implant, pentru a putea măsura atât câmpurile electrice, cât si lumina, la o rezolutie excelenta. Anterior, același lucru ar necesita proceduri extrem de invazive, cu fire care ies din capul individului, ceea ce face imposibilă această procedură în majoritatea cazurilor. Măsurarea cu precizie a câmpurilor electrice poate dezvălui ceea ce face creierul, în timp ce detectarea prezenței moleculelor fluorescente poate fi un instrument pentru manipularea creierul în scopuri terapeutice și științifice.
Cercetătorii se bazează pe o antenă implantabilă, care este menită să funcționeze la fel ca și antena integrată în RMN. Antena este proiectată pentru a capta semnalele radio pe care atomii de hidrogen le emit în starea lor normală. Câmpurile electromagnetice din apropiere, emise de arderea neuronilor, fac ca reglajul antenei să fie distorsionat, moment în care aceasta devine puțin vizibilă, sub imagine RMN.
Acest fenomen este atât de sensibil, încât activitatea neuronală ar trebui să fie detectabilă, cercetătorii urmând să încerce dispozitivl pe oameni, aceeași abordare fiind utilizată și în cazul detecției luminii.