Sistem optoacustic de ghidare pentru localizarea cancerului mamar

Lumpectomia mamară pentru cancerul de sân este o procedură imprecisă, aproximativ un sfert dintre pacienți fiind nevoiți să revină și să treacă prin intervenția chirurgicală încă o dată.

Acest lucru se datorează faptului că firele de ghidare reprezintă modalitatea standard de localizare a tumorii. În timp ce firele de ghidare sunt cele mai folosite, acestea nu sunt foarte precise.

Inginerii de la Universitatea din Boston au dezvoltat un sistem optoacustic care nu se bazează pe fire de ghidare, radiații sau unde radio pentru a localiza o tumoare. Tehnologia AcouStar folosește fibră optică ca fir de ghidare, care transmite impulsuri scurte de lumină laser în tumoare. Laserul produce căldura și extinde țesutul tumoral, generând unde de ultrasunete care se propagă din tumoare. Trei plasturi, care detectează ultrasunete, sunt atașați de pieptul pacientului, permițând sistemului să trianguleze locația de unde vin undele de ultrasunete și, prin urmare, localizarea tumorii.

Sistemul a fost încercat pe un cadavru și a oferit rezultate promițătoare, următorii pași implicând teste suplimentare și studii clinice aprofundate.

AcouStar-Figure_770.jpg

Boston University
Sursa: MedGadget

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s