Stickere inteligente pentru terapie și diagnostic

Elementele electronice flexibile fac posibilă utilizarea unor noi dispozitive medicale care pot fi purtate și implante, corespunzătoare curburilor complexe ale corpului. Deși au fost făcute multe progrese pentru a face această tehnologie o realitate, multe dintre ele sunt greu de fabricat, suferă probleme și nu funcționează bine în interiorul corpului.

Oamenii de știință de la Universitatea Purdue dezvoltă dispozitive electronice pe bază de hârtie (EPED) pe care le-au denumit „stickere inteligente”. Fabricate din celuloză si alimentate fără fir, sunt folosite ca blocuri pentru a crea dispozitive medicale și de monitorizare a sănătății. Firele sunt realizate din nanoparticule conductoare depuse în țesătură flexibilă, formate din linii ascuțite pentru a facilita întinderea și flexarea acestora, împreună cu substratul și partea corpului pe care se sprijină.

Tehnoloia este realizată prin infuzarea celulozei cu molecule hidrofobe și hidrofile, creând un substrat omnifob care respinge atât apa cât și uleiurile. Dispozitivele pot funcționa chiar și sub apă, în timp ce lucrează ca electrocardiograme, electromiograme și electrooculograme.

Cercetătorii de la Universitatea Purdue susțin că stickerele lor inteligente vor fi ieftine de fabricat și vor fi atât de confortabile încât nu se va simți prezenta lor.

flex-sensor

Purdue University
Sursa: MedGadget

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s