Hârtie care strălucește în întuneric și detectează rapid bolile infecțioase

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven din Olanda și Universitatea Keio din Japonia au elaborat un test diagnostic pe suport de hârtie, care poate fi utilizat pentru testarea rapidă și ieftină a unei varietăți de boli infecțioase. Un clinician poate aplica o picătură de sânge pe banda de hârtie și poate detecta culoarea luminii emise, prin intermediul camerei de pe smartphone, demonstrând dacă un pacient are o infecție specifică, cum ar fi gripa sau HIV.

În regiuni cu resurse scăzute, cum ar fi zonele îndepărtate din țările în curs de dezvoltare, persoanele din domeniul medical se luptă deseori pentru furnizarea asistenței medicale adecvate. Dacă bănuiesc că cineva are o boală infecțioasă, adesea singura modalitate de a-și confirma diagnosticul este să ia o mostră de sânge, să o transporte înapoi la cel mai apropiat laborator din spital, să efectueze teste scumpe de laborator și apoi să se întoarcă la pacient pentru a-i oferi medicația necesară.

Cercetătorii au depus eforturi semnificative pentru a dezvolta aceste teste de diagnosticare, fiind capabile să ofere, rapid și ieftin, un răspuns clar pentru clinicienii din domeniu. Această colaborare internatională în domeniul cercetării a dus la dezvoltarea unui astfel de dispozitiv, realizat din hârtie. În timp ce hârtia ar putea părea o alegere neobișnuită, aceasta este ieftină și absoarbe ușor probele de sânge.

biosensor-on-paper.jpg

Dispozitivul testează prezența anticorpilor la agenții patogeni specifici din sânge, fiind simplu de utilizat. Un clinician aplică o picătură de sânge, asteaptă 20 de minute, iar mai apoi utilizează o cameră de smartphone pentru a măsura o schimbare de culoare. „O reacție biochimică determină ca partea inferioară a hârtiei să emită lumină albastră-verde”, a declarat Maarten Merkx, cercetător implicat în studiu. „Cu cât culoarea este mai albastră, cu atât este mai mare concentrația de anticorpi”.

Hârtia este tratată cu cu o proteină senzorial luminoasă care emite lumină albastră în momentul în care intră în contact cu sângele, urmând ca aceasta să se transforme în lumină verde. Cu toate acestea, dacă sângele conține un anticorp specific, cum ar fi un anticorp împotriva gripei, care ar putea fi prezent în timpul unei infecții gripale, acesta se va lega de proteina senzorială, acest lucru împiedicând transformarea luminii albastre în verde. Prin urmare, o mulțime de anticorpi în sânge inseamnă o lumină preponderent albastră, în timp ce lumina verde indică lipsa de anticorpi.

O cameră de pe un smartphone poate calcula raportul dintre lumina albastră și cea verde, oferind medicului informații despre concentrația unui anticorp în sânge. Până în prezent, echipa a făcut un prototip care poate testa trei infecții simultan-gripa, boala Dengue și HIV. Cercetătorii speră că testul va fi disponibil comercial în următorii câțiva ani.

csm_BvOF 2018_0913_IU - biosensor van Maarten Merkx_881ee3f560.jpg

EINDHOVEN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY
Sursa: MedGadget

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s