Glucometrul non-invaziv de la MIT, în studiul clinic timpuriu

Măsurarea non-invazivă a glicemiei rămane una dintre cele mai intrigante provocări pentru tehnologia medicală. În timp ce diverse companii și instituții au promise glucometre care să nu necesite înțepături, cercetătorii de la MIT se apropie cel mai mult de scopul principal. Aceștia au dezvoltat o sondă cu fibră optică, cuplată la sistemul Raman care, plasată pe piele, a oferit informații la fel de preciese precum testele care necesită înțepături ale degetelor, în vederea măsurării modificărilor de glucoză la subiecții sănătoși.

Studiul a fost efectuat la Universitatea de Medicină din Missouri și a avut drept scop măsurarea glicemiei, fiind realizat cu ajutorul unei proteze cu sondă laser, atasată la brațul purtătorului. La acest studiu au participat 20 de indivizi ale căror niveluri de glucoză au fost măsurate, folosindu-se trei metode diferite, înainte și după consumarea unei băuturi bogate în glucoză. Au fost comparate cele trei măsuratori, incluzând eșantionarea IV , cunoscută și sub numele de standardul de aur, înțeparea vârfului degetului și noul sistem de spectroscopie Raman. Rezultatele au dezvăluit că spectroscopia Raman a fost la fel de eficientă ca și măsurarea prin înțeparea degetului.

Spectroscopia Raman este capabilă să măsoare concentrațiile diferitelor molecule din piele, dar reglarea dipozitivului pentru a putea măsura în mod constant și precis glucoza s-a dovedit dificilă. În urma acestui studiu, cercetătorii intentionează să își optimizeze în continuare dispozitivul, sperând că vor ajunge la studii mai ample și la comercializare produsului.

School of Medicine – University of Missouri Health
Sursa: MedGadget

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s