Implanturile medicale electronice funcționează în mod obișnuit pe baterii, cu o durată de viață limitată, care necesită izolare sigură și ocupă mult spațiu. Cercetările se află în curs de desfășurare pentru utilizarea glucozei pe post de sursă omniprezentă de energie, utilizată de către organism și disponibilă aproape peste tot în interiorul său, ca un combustibil pentru alimentarea dispozitivelor implantabile.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington raportează un pas important către acest obiectiv, construind o celulă de combustibil care recoltează glucoză și care o transformă în suficientă energie electrică pentru alimentarea unui biosenzor atașat la acesta celulă. Celulele de combustibil nu utilizează niciun ingredient toxic și se presupune că sunt mai stabile, făcandu-le astfel sigure și adecvate pentru aplicații pe termen lung în organism. Echipa crede că tehnologia lor va duce la implantarea glucometrelor continue pentru diabetici, EKG-uri și alte dispozitive care ar beneficia de faptul că nu trebuie să aibă o baterie.
Deoarece celulele de combustibil nu sunt încă deosebit de puternice și în prezent se lucrează la îmbunătățirea eficienței, o astfel de celulă a fost asociată unui senzor electronic fabricat special, care funcționează doar cu câțiva microwați. Potrivit cercetătorilor, designul care stă la bază este ieftin de fabricat, dar totul este încă în stadiul de laborator.
Cercetătorii speră să primească aprobarea de reglementare pentru testarea tehnologiei pe oameni, în viitorul nu foarte îndepărtat.