Monitor de ritm cardiac, alimentat cu energie solară, fixat pe deget

Oamenii de știință de la Riken, un important institut japonez de cercetare, și cei de la Universitatea din Tokyo au dezvoltat un monitor cardiac alimentat cu lumină ambientală, care arată ca un bandaj transparent. Tehnologia care stă la bază, oferă posibilitatea elaborării altor senzori flexibili plasați pe corp, care nu necesită o sursă electrică externă pentru alimentare, inclusiv senzori de temperatură sau transpirație. Deoarece energia este furnizată direct de la o celulă fotovoltaică încorporată, zgomotul din componentele electronice este menținut la un nivel minim, permițând măsurători de înaltă precizie.

Deoarece dispozitivele electronice care măsoară bătăile inimii necesită destul de multă putere, în comparație cu ceea ce pot produce panourile solare mici, cercetătorii de la Riken au dezvoltat o modalitate de a face mai eficiente panourile solare. Inginerii au folosit o așa numită suprafață de nano-grilaj pentru a-și face panoul solar mai eficient și capabil să absoarbă lumina provenită din unghiuri diferite. Eficiența fotoconversiei a noului dispozitiv este de 10,5%, cu un raport de putere pe greutate de 11,46 wați pe gram, și care se apropie din ce în ce mai mult de 15%, ceea ce cercetătorii numesc „numărul magic”, care va permite panourilor fotovoltaice organice să concureze cu panourile pe bază de siliciu.

Deocamdată, tehnologia este suficientă pentru a alimenta un monitor cardiac mic, lucru demonstrat în testele inițiale pe șobolani și pe oameni. Potrivit lui Kenjiro Fukuda de la RIKEN Center for Emergent Matter Science, „Acesta este un pas înainte în încercarea de a face dispozitive de monitorizare medicală care să poată fi plasate pe țesuturi umane. Există câteva sarcini importante rămase, cum ar fi dezvoltarea dispozitivelor flexibile de stocare a energiei.”

RIKEN
Sursa: MedGadget

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s