Spray pe piele electronică, folosit ca senzor tactil pentru proteze

Brațele și picioarele protetice ale viitorului vor beneficia de senzitivitate tactilă, pentru ca indivizii să poată beneficia de o utilizare cât mai naturală a acestora. O serie de probleme care s-au dovedit a fi provocări de inginerie sunt caracterizate de acoperirea suprafețelor complexe 3D cu senzori (de exemplu, un braț sau un picior) și modalitatea prin care acești senzori să poată diferenția diferite tipuri de stimuli mecanici.

Cercetătorii de la KAIST, o universitate din Coreea de Sud, au dezvoltat un strat senzitiv care rezolvă parțial aceste două probleme. Aceștia sunt capabili să pulverizeze un material special pe aproape orice fel de suprafață diformă, iar mai apoi să o activeze pentru a o transforma într-un senzor de tensiune. Ceea ce este interesant, este faptul că materialul funcționează numai pentru a detecta solicitarea, ignorând orice tensiune care ar putea acționa asupra materialului.

robotic-hand-skin

Odată ce curentul este transmis prin stratul de acoperire, rezistența pe care o resimte se schimbă drastic pe măsură ce materialul este întins, dar, când se aplică presiune asupra aceluiași material, rezistența electrică este aprope nulă.

Echipa KAIST lucrează la dezvoltarea acestei tehnologii și speră ca pe viitor să rezolve problema presiunii asupra materialului.

tactile-sensor.jpg

KAIST
Sursa: MedGadget

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s