Philips, alături de cercetătorii de la Massachusetts General Hospital, Universitatea de Științe și Tehnologie Mbarara din Uganda, și MIT, au dezvoltat un dispozitiv care ajută la resuscitarea sigură a nou-născutilor asfixiați. Dispozitivul, care poartă denumirea de Philips Augmented Infant Resuscitator (AIR) se atasează resuscitatoarelor manuale, pentru a măsura și ajuta la reglarea fluxului de aer livrat copilului.
În prezent, resuscitarea manuală are o frecvență ridicată de eșuare, în special în zonele care nu beneficiază de resurse și care nu au acces la echipamente costisitoare. Clinicienii pot da prea mult sau prea puțin aer, prea repede sau prea lent, presiunile de vârf ale căilor respiratorii fiind depășite, adesea rănind copilul în proces.
Dispozitivul Augmented Infant Resuscitator (AIR) monitorizează dacă ventilația este adecvată, măsurand fluxul și presiunea aerului și dă indicații imediate dacă acesta nu mai este furnizat. Avertizările indică probleme, cum ar fi poziționarea neconformă a măștii, semnele unei căi respiratorii blocate, rata de ventilație necorespunzătoare sau respirațiile prea puternice.
Dispozitivul poate fi utilizat fără un pacient, pentru a instrui clinicienii, astfel încât atunci când este utilizat în practică, să nu existe ezitare și tratamentul să fie furnizat corespunzător. Philips susține că dispozitivul său „ar putea reduce mortalitatea neonatală prin asfixiere la naștere cu 30%, iar decesele de la prematuritate cu 10%”.
Philips urmează să lanseze acest produs, care se concentrează asupra țărilor sărace și cu venituri mijlocii.