Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Washington din St. Louis au observat semne de boală Alzheimer, studiind ochii pacienților, ceea ce ar putea duce pe viitor la un test neinvaziv și rapid.
„Această tehnică are un mare potențial de a deveni un instrument de screening care poate ajuta la a decide cine trebuie să se supună unor teste invazive și costisitoare în vederea bolii Alzheimer, înainte de apariția simptomelor clinice”, a susținut Prof. Dr. Bliss E. O’Bryhim, unul dintre autorii studiului. „Speranța noastră este de a folosi această tehnică pentru a înțelege cine acumulează proteine anormale în creier, care pot determina dezvoltarea de Alzheimer.”
Echipa de la Universitatea de Medicină Washington a folosit tomografie coerentă optică (OCT) pentru a studia retinele a 30 de adulți care nu prezintă simptome de Alzheimer. Aceeași pacienți au avut parte de scanări PET și puncții lombare, pentru a determina cantitatea de lichid cefalorahidian. Aproximativ jumătate din persoanele implicate, au avut un număr ridicat de proteine tau și de substanță amiloida, în comparație cu limitele normale, ceea ce duce la eventuala apariție a simptomelor Alzheimer. Aceeași pacienți au prezentat retine subțiri, lucru descoperit anterior în timpul autopsiilor foștilor bolnavi de Alzheimer.
În timp ce imagistica tradițională OCT oferă informații legate de grosimea retinei și a fibrelor din nervul optic, echipa de la Universitatea Washington a adăugat un alt dispozitiv, care detectează celulele roșii din sânge, și care se deplasează prin retină. Acest lucru le-a oferit o imagine asupra caracteristicilor fluxului de sânge, iar pacienți care au prezentat cantități crescute de proteine asociate cu boala Alzheimer în corpurile lor, au prezentat de asemenea și o mărire a centrului retinei, în care nu există vase de sânge.
