Datorită noilor tehnologii, procedurile pot fi repetate, fără afectarea corpului uman. Spre deosebire de cel uman, organismul virtual nu trebuie să fie mort, multe funcții putând fi simulate pentru obținerea unor imagini realiste. Organele virtuale pot fi modelate în mișcare și se poate ajusta transparența acestora, pentru a facilita unghiul de vizualizare.
Data de 14 aprilie 2016 a fost marcată de realizarea primei operații, în care s-a folosit o cameră VR, la The Royal London Hospital, de către chirurgul Shafi Ahmed. Acțiunea doctorului, de a indepărtat țesutul canceros de la nivelul intestinului unui pacient de sex masculin, a putut fi observată online, în timp real.
Un an mai târziu , o echipă de neurochirurgi de la The Royal London Hospital publică primul film VR 360 medical, în septembrie 2017, fiind prezentată intervenția chirurgicală pentru tratarea unui anevrism cerebral care îi amenința viața unui pacient de sex masculin.
Realitatea virtuală conduce predarea și invățarea în medicină la un alt nivel (educație și training, planificare chirurgicală, telemonitorizare, tratament și terapie).
Următoarea generație de medici este asistată de către Microsoft HoloLens, care revoluționează modul de predare și înțelegere a anatomiei și a patologiilor corpului uman.
Sursa: MedLife